Nowoczesne stanowisko intensywnej terapii - aktualne wymogi

Nowoczesne stanowisko intensywnej terapii – aktualne wymogi i rozwiązania technologiczne

opm-dlaszpitali-stanowisko-intensywnej-terapiifot. iStock

W niniejszym artykule opisana została aparatura medyczna, która stanowi najistotniejszy element wyposażenia oddziałów intensywnej terapii.

Postęp technologiczny, jaki dokonuje się każdego dnia, z jednej strony pozwala na wydłużenie życia człowieka, z drugiej zaś strony może mieć negatywny wpływ nie tylko na jego długość, ale i na jakość. Warunki oraz tempo życia, szczególnie w społeczeństwach o wysokim dochodzie na jednego mieszkańca, wbrew pozorom przyczyniają się do rozszerzania chorób cywilizacyjnych. Otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia i oddechowego to główny problem, z jakim muszą się zmierzyć współczesne systemy ochrony zdrowia. Z drugiej strony, starzenie się społeczeństw oraz coraz większa gama chorób przewlekłych, a także oczekiwania wobec systemów ochrony zdrowia, wymuszają na inżynierach coraz to nowsze rozwiązania technologiczne.

Wymagania, jakie muszą spełniać oddziały intensywnej terapii w zależności od stopnia referencyjności, zostały określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki zdrowotnej w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii (na podstawie art. 22 ust. 5 Ustawy z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (Dz.U. z 2020 r., poz. 295 i 567). Określa ono standard organizacyjny opieki zdrowotnej w dziedzinie anestezjologii i intensywnej terapii dla podmiotów wykonujących działalność leczniczą, udzielających świadczeń zdrowotnyc...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Co zyskujesz dzięki rejestracji?

• dostęp do specjalistycznej strefy wiedzy z zakresu zarządzania aparaturą medyczną, infrastruktury szpitalnej, bloku operacyjnego oraz kilkunastu innych kategorii tematycznych
  • praktyczne wskazówki oraz case studies z zakresu optymalnego projektowania i wyposażenia szpitali
  • wgląd do raportów z nowoczesnych inwestycji szpitalnych
  • pełen dostęp do rozmów z ekspertami w dziedzinie chirurgii, kardiologii, intensywnej terapii, czy zarządzania placówkami medycznymi