Zmiana standardu żywienia w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach
Od lutego br. Wojewódzki Szpital Zespolony w Kielcach oferuje standard żywienia o wyższej jakości. Placówka zdecydowała się wprowadzić innowacyjny system IMFOOD, który gwarantuje odpowiednio skomponowane, różnorodne i pełnowartościowe posiłki. Nie tylko wspiera proces terapeutyczny, ale również niesie za sobą szereg oszczędności i usprawnień administracyjnych. Może być dostosowany do potrzeb każdego szpitala, który zdecyduje się na jego zastosowanie.
IMFOOD to nowy standard żywienia, który powstał jako odpowiedź na wciąż niezadowalające standardy żywienia szpitalnego w polskich placówkach medycznych. W jego centrum stoi pacjent, który otrzymuje posiłki spełniające zalecenia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.
– Nie jest tajemnicą, że obszar żywienia pacjentów w polskich szpitalach jest obecny w debacie publicznej od wielu lat. Cieszę się, że jesteśmy jedną z pierwszych placówek w Polsce, które postanowiły zmienić się na lepsze stawiając na jakość. System IMFOOD działa w naszej placówce już od kilku tygodni i przez ten czas usłyszeliśmy wiele pozytywnych opinii ze strony pacjentów – powiedział Bartosz Stemplewski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach.
Diety w ramach systemu IMFOOD zostały opracowane we współpracy z ekspertami z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Pacjenci WSzZ w Kielcach będą otrzymywali 3 do 5 posiłków dziennie w ramach określonych diet, z których każda może być indywidualnie modyfikowana, jeśli wynika to z zaleceń lekarza prowadzącego. W skład każdego posiłku wchodzi porcja owoców lub warzyw.
– Celem, jaki przyświecał opracowaniu systemu IMFOOD było stworzenie standardu żywienia pacjentów w szpitalach, który odpowiada aktualnemu stanowi wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia osób chorych. Wszystkie zalecenia mówią wprost, że żywienie pacjentów powinno wspomagać proces terapeutyczny. W systemie IMFOOD pacjenci otrzymują posiłki zgodne
z zapotrzebowaniem wynikającym ze stanu zdrowia. Dania są smaczne, odpowiednio zbilansowane i podane w sposób estetyczny – powiedziała Elżbieta Kantowicz, prezes Impel Catering, twórcy nowoczesnego systemu.
Czytaj więcej: Dieta pacjenta onkologicznego. Co warto wiedzieć?