„Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”. Rusza recertyfikacja
Rozwój leczenia żywieniowego
Pomimo pozytywnych skutków wdrażania leczenia żywieniowego w polskich szpitalach, jest ono często pomijane w terapii, a jego znacząca rola przekładająca się na efektywność terapii, niestety jest powszechnie bagatelizowana. Brakuje wykwalifikowanego personelu medycznego, odpowiedniego sprzętu, ale także norm i zasad, które dla placówek medycznych mogłyby stanowić punkt wyjścia w rozwoju tego obszaru.
Program „Leczenie przez żywienie” oraz towarzystwa żywieniowe w Polsce (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci) od blisko 4 lat organizują ogólnopolski Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. W tym roku, chcąc dać więcej czasu na wdrożenie zalecanych standardów, IV edycja ruszy później. Poprzedzać ją będzie natomiast recertyfikacja 19 szpitali, które uzyskały certyfikat II edycji programu i które ponownie zostaną poproszone o poświadczenie prawidłowych standardów leczenia żywieniowego pacjentów w swoich placówkach.
– Cieszy nas rozwój leczenia żywieniowego w wybranych szpitalach w Polsce, jednak to wciąż niewystarczająca ilość. Szpitale Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego stanowią zaledwie 5% wszystkich szpitali w całym kraju. Staramy się poprzez nasz program edukować, szkolić i uświadamiać personel medyczny, ale i całe społeczeństwo o korzyściach terapii żywieniowej. Poprzez program wyłaniamy szpitale, które żywią prawidłowo, zgodnie ze standardami wypracowanymi przez naszą Radę Ekspertów. Mimo, że w II edycji programu szpitale uzyskały wysokie oceny, nasi eksperci sprawdzą, czy placówki utrzymują prawidłowe standardy oraz czy niektóre aspekty, na które zwróciliśmy uwagę, zostały poprawione – komentuje Prezes POLSPEN, dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka.
Certyfikat „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego” obowiązuje przez dwa lata.
Proces recertyfikacji
Po weryfikacji zgłoszenia, szpital zostanie poddany wizycie kontrolnej, podczas której eksperci ocenią prowadzenie terapii żywieniowej w szpitalu. Powołana w ramach programu Rada Ekspertów ocenia m.in. funkcjonowanie Zespołu Leczenia Żywieniowego, dostęp do żywienia pozajelitowego i dojelitowego, proces edukacji pacjenta, na który składa się informowanie o dostępnych metodach żywienia, a także funkcjonowanie ambulatoryjnego poradnictwa żywieniowego.
Źródło: materiały prasowe