Postępowanie z narzędziami chirurgicznymi w strefie brudnej sterylizatorni
Dezynfekcja termiczna i termiczno-chemiczna
W automatycznych myjniach-dezynfektorach są dostępne różne programy, których wybór zależy od rodzaju sprzętu, który chcemy poddać myciu i dezynfekcji. Są to programy termiczne i termiczno-chemiczne. Priorytetowe są metody termiczne (fizyczne) z zastosowaniem wysokiej temperatury (90°C), o ile sprzęt jest odporny na wysoką temperaturę. W metodzie termicznej wykorzystywany jest fakt, że mikroorganizmy są wrażliwe na działanie ciepła i w temperaturze od 60°C wzwyż większość z nich ulega inaktywacji. Na przykład wirus HBV staje się nieszkodliwy w temperaturze 90°C utrzymywanej przez 5 minut. Z reguły typowe narzędzia metalowe poddaje się takiemu właśnie procesowi, a temperatura wody wynosząca 90°C w czasie 5 minut pozwala uzyskać odpowiednią redukcję mikroorganizmów na skażonych narzędziach określoną tzw. wartością A₀ = 3000. Taka wartość jest wymagana dla wszystkich krytycznych wyrobów medycznych, które mogą być skontaminowane przez drobnoustroje oporne na temperaturę, a z powodu swojego przeznaczenia mają kontakt z fizjologicznie sterylnymi obszarami ciała lub krwią. Dla półkrytycznych wyrobów medycznych A₀ wynosi 600, a dla niekrytycznych 60. Wartości te są zalecane przez Instytut Roberta Kocha.
Jakość wody
Trzeba podkreślić, że sprawą wielkiej wagi w procesie mycia i dezynfekcji jest jakość wody. Prócz tego, że może być zanieczyszczona biologicznie i chemicznie, to zasadniczym problemem jest jej twardość. Woda twarda zawiera rozpuszczone minerały, m.in. związki wapnia (Ca) i magnezu (Mg), które powodują osadzanie się kamienia na przedmiotach mających z wodą bezpośredni kontakt. Woda [...]