Narzędzia chirurgiczne w strefie czystej i sterylnej
Liczba zastosowanych do kontroli wskaźników biologicznych zależy od wielkości komory sterylizatora, rodzaju kontroli (bieżąca, okresowa) oraz miejsca lokalizacji wskaźnika (pakiet reprezentatywny, przyrząd PCD) i wynosi:
- dla sterylizatorów o pojemności poniżej jednej jednostki wsadu – co najmniej jeden wskaźnik w pakiecie reprezentatywnym dla całego wsadu umieszczonym w miejscu o najtrudniejszym dostępie czynnika sterylizującego lub jeden w PCD (symulacja wsadu),
- dla sterylizatorów o pojemności jednej jednostki lub więcej – co najmniej dwa wskaźniki umieszczone w pakietach reprezentatywnych lub jeden w PCD.
Sterylizacja parą wodną
Dla procesów sterylizacji parą wodną najważniejsza jest jakość pary. Musi to być para nasycona, która powoduje gwałtowną hydrolizę, denaturację i koagulację białek i struktur komórek mikroorganizmów. Wyjaławianie jest rezultatem zarówno wysokiej temperatury, jak i aktywności cząsteczek wody. Zwykle stosowane temperatury zawierają się w przedziale 108-134°C, zaś czas wyjaławiania wynosi 15-30 minut. Aby osiągnąć taką temperaturę pary, podnosi się ciśnienie o wartość od jednej atmosfery w górę. Wzrost ciśnienia o jedną atmosferę powoduje podniesienie temperatury wrzenia wody o około 10 stopni.
Para nie może być przegrzana, ponieważ nie może się wtedy skroplić, a tak naprawdę czynnikiem bezpośrednio sterylizującym jest nie sama para, ale woda. Wyjaławianie parą wodną przeprowadza się w autoklawach (aparatach ciśnieniowych) wyposażonych w przyrządy do pomiaru temperatury i ciśnienia oraz odpowiednie elementy zabezpieczające (zawory). Proces ten odbywa się w autoklawach przepływowych, w [...]