Rola jodu w organizmie, wpływ na gospodarkę hormonalną i funkcjonowanie tarczycy. Źródła jodu w diecie
Optymalna dzienna dawka jodu dla kobiet w ciąży i w okresie laktacji wynosi 250 μg/dobę (4). Niedobory tego pierwiastka w ciąży powodują:
- obniżenie odporności immunologicznej organizmu,
- spadek zdolności rozrodczej u kobiet,
- nieprawidłowy rozwój dzieci,
- nieodwracalne uszkodzenie płodu (8,9).
Jod jest bardzo ważnym pierwiastkiem na początku ciąży, ponieważ wtedy rozwija się układ nerwowy dziecka. Zbyt mała jego ilość spowodować nieodwracalne skutki w rozwoju dziecka w przyszłości.
Tarczyca odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Wydziela ona ważne hormony, które odpowiadają za:
- przemianę węglowodanów, poprzez wzmaganie wchłaniania glukozy i galaktozy,
- zwiększają zużycie tlenu i przyrost energii w komórkach co wpływa na metabolizm,
- wzmagają rozkład tłuszczów,
- wzmagają syntezę białka, a u dzieci w wieku dorastania, przyspieszają wzrost,
- wzmagają zużycie witamin B2, B12, C i D,
- wpływają na metabolizm kości, wapnia i fosforanów (10).
Ryby jako źródło białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu witamin oraz soli mineralnych stanowią ważny składnik dobrze zbilansowanej, odżywczej diety. Bardzo ważnym składnikiem mineralnym, w który bogate są ryby, jest jod (11). Jadalne części ryb morskich mogą zawierać od 11 do 193 μg jodu/100 g, a ryb słodkowodnych od 1,5 do 80 μg jodu/100 g [12]. Największe ilości tego pierwiastka znajdziemy w powietrzu wybrzeża Morza Bałtyckiego (znacznie więcej niż nad Morzem Śródziemnym czy Adriatykiem), w rybach morskich, owocach morza, algach i roślinach [...]