Potencjalne zastosowanie szczepów probiotycznych w leczeniu wybranych chorób

Zespół mikroorganizmów zasiedlających ciało człowieka przewyższa liczbą komórki ludzkiego organizmu. Wiedzę na temat społeczności drobnoustrojów bytujących w organizmie człowieka uzyskano m.in. na skutek działań naukowców zrzeszonych w ramach projektu Human Microbiome Project. Zainteresowanie mikrobiotą człowieka wciąż rośnie, dzięki czemu z roku na rok wiedza na ich temat jest mocno aktualizowana. Jak wykazano, największe zagęszczenie mikroorganizmów znajduje się w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, gdzie liczba mikroorganizmów osiąga 1014 komórek [1]. Do najważniejszych zadań komensalnej flory jelit zalicza się: syntezę związków, ochronę przed patogenami, produkcję śluzu, uszczelnianie bariery jelitowej, a także modulowanie działania układu immunologicznego i zmniejszanie skłonności do rozwoju alergii. Flora jelitowa może także wpływać na funkcje układu nerwowego poprzez produkcję neurotransmiterów, tj.: kwasu gamma-aminomasłowego, serotoniny, norepinefryny, dopaminy czy acetylocholiny [2]. Modyfikacje w składzie gatunkowym oraz funkcjonowaniu mikrobioty jelit próbuje się wprowadzać poprzez stosowanie prebiotyków i probiotyków oraz ich połączenia w postaci synbiotyków, a także postbiotyków. Inne metody modyfikacji mikrobioty to transfer mikrobioty jelitowej, a także stosowanie antybiotyków, których działanie ogranicza się do przewodu pokarmowego (np. rifaksymina alfa) [2]. Na rynku polskim jest dostępnych wiele produktów spełniających kryteria probiotyku. Preparaty tego typu dopuszczane są do obrotu zarówno jako produkty lecznicze, jak i suplementy diety oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Te, które nie są produktami leczniczymi, są wyłączone spod obowiązku nadzoru przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych (URPL) i kontroli ze strony [...]