Badania biochemiczne i testy diagnostyczne w diagnostyce chorób trzustki

Do badań biochemicznych i testów diagnostycznych w chorobach trzustki zaliczamy głównie: oznaczanie aktywności amylazy we krwi i w moczu, oznaczanie aktywności lipazy trzustkowej we krwi, oznaczanie zawartości enzymów w kale oraz pomiar stężenia triglicerydów w surowicy krwi.
Streszczenie: Trzustka jest wąskim, płaskim narządem, zbudowanym z miąższu o charakterze zrazikowym. Wytwarza sok trzustkowy, w którym zawarte są enzymy trawiące tłuszcze, białka i węglowodany. Najczęściej występującą chorobą trzustki jest zapalenie trzustki. Wyróżnia się ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Do badań biochemicznych i testów diagnostycznych w chorobach trzustki zaliczamy głównie: oznaczanie aktywności amylazy we krwi i w moczu, oznaczanie aktywności lipazy trzustkowej we krwi, oznaczanie zawartości enzymów w kale oraz pomiar stężenia triglicerydów w surowicy krwi.
Słowa kluczowe: trzustka, zapalenie trzustki, amylaza, lipaza
Trzustka jest wąskim, płaskim narządem o długości około 15 cm, położonym w przestrzeni zaotrzewnowej górnej części jamy brzusznej. Składa się z następujących części: głowy, trzonu i ogona. Zbudowana jest z miąższu o charakterze zrazikowym. Trzustka to gruczoł zewnątrzwydzielniczy, w obrębie którego znajduje się rozproszony aparat wewnątrzwydzielniczy. Aparat wewnątrzwydzielniczy tworzą wyspy trzustkowe Langerhansa zbudowane z komórek APUD – A, B, D i PP. Największa ich ilość znajduje się w ogonie trzustki. Komórki A produkują glukagon, komórki B – insulinę, komórki D – somatostatynę, [...]