Metody chirurgiczne w leczeniu chorób układu pokarmowego

Poszerzenie możliwości operacyjnych przy jednoczesnej minimalizacji urazu operacyjnego prowadzi do radykalizacji leczenia, możliwości leczenia przypadków, które wcześniej były nieoperacyjne, a przy leczeniu interdyscyplinarnym do uzyskiwania wyleczeń, wydłużenia lub poprawy jakości życia u pacjentów, którzy do tej pory byli leczeni wyłącznie paliatywnie.
Współcześnie w medycynie spotykają się dwa trendy, które tylko pozornie są sprzeczne. W dyscyplinach zabiegowych widzimy wyraźne dążenie do minimalizacji urazu operacyjnego, rozwoju technik małoinwazyjnych, podczas gdy w zachowawczych działach medycyny rozwijają się techniki zabiegowe. I tak w chirurgii przeżyliśmy rewolucję laparoskopową, natomiast w dyscyplinach zabiegowych nastąpił niebywały rozwój technik endoskopowych nie tylko w przewodzie pokarmowym, ale także w kardiologii czy angiologii, jak również ciekawy trend rozwoju nowych dyscyplin takich jak: endoskopia zabiegowa, ultrasonografia zabiegowa lub połączenie tych dwóch dyscyplin w postaci endoskopowej ultrasonografii (1, 2).
Rozwój chirurgii przewodu pokarmowego
Kolejnym trendem, jaki wyraźnie rysuje się współcześnie, jest zamiana chirurgii resekcyjnej, amputacyjnej ze znacznym poszerzaniem zakresu operacji w celu uzyskania tak zwanej „czystości onkologicznej” w kierunku chirurgii fizjologicznej, odtwórczej czy też rekonstrukcyjnej. Chirurdzy korzystają w swoich operacjach z szerokiego spektrum badań podstawowych, biochemii, fizjologii i wszystkich innych dyscyplin medycyny. Dynamiczny rozwój chirurgii jest także możliwy dzięki rozwojowi współczesnych technologii medycznych, których dynamiczny czy też wręcz rewolucyjny rozwój był możliwy [...]