„Dobry posiłek w szpitalu”. Jest już projekt rozporządzenia
Ministerstwo Zdrowia pracuje nad pilotażowym programem „Dobry posiłek w szpitalu”. Resort zdrowia chce poprawić jakość pożywienia podawanego pacjentom w placówkach szpitalnych. Opublikowano już projekt rozporządzenia w tej sprawie.
Projekt rozporządzenia ws. programu „Dobry posiłek w szpitalu” przewiduje, że posiłki dla pacjentów będą przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez dietetyka. Ekspert będzie musiał być zatrudniony na nie mniej niż 0,5 etatu.
Jadłospis będzie musiał być zaproponowany na przynajmniej 7 dni. Szpital będzie zobowiązany do:
- publikacji na swojej stronie internetowej jadłospisu z informacjami o rodzaju posiłku, składzie produktów, kaloryczności i wartości odżywczej w 100 g, a także porcji posiłku, sposobie obróbki oraz obecności alergenów;
- codziennej publikacji na stronie internetowej zdjęć co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia (wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu).
W projekcie znalazł się ponadto zapis określający, że wyznaczona osoba będzie przeprowadzać organoleptyczną weryfikację jakości posiłku oraz jego zgodności z jadłospisem.
Za wdrożenie, monitorowanie i finansowanie programu „Dobry posiłek w szpitalu” będzie odpowiedzialny NFZ. – Rozliczenie programu pilotażowego odbywa się według stawki w wysokości 25,00 zł za osobodzień pobytu na oddziale – czytamy w rozporządzeniu.
Pilotażowy program ma potrwać od października 2023 roku do czerwca 2024 r.
Źródło: www.rp.pl, www.prawo.pl
Czytaj też: Ogromne braki kadrowe w ochronie zdrowia. NIK opublikowało wyniki kontroli