Nadzór sanitarny – jak przygotować placówkę medyczną do kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej

Jednym z niezbędnych elementów funkcjonowania każdej placówki medycznej jest nadzór sanitarny. Należy dołożyć wszelkich starań, aby odpowiednio przygotować swoją placówkę na to wyzwanie.
W potocznym rozumieniu czynności sanitarne kojarzą się głównie z działalnością gastronomiczną, ale nie sposób nie dostrzec, że w ostatnim czasie problem braku sterylności w przekazach medialnych dotyka także podmiotów leczniczych. To ważny powód, by postawić nacisk na edukację w tym zakresie.
Nadzór sanitarny w placówce medycznej
Nie ma znaczenia, czy mamy do czynienia z ogromnym szpitalem specjalistycznym, czy niewielką miejską przychodnią – w każdym z tych miejsc czynności kontrolne prędzej czy później będą przeprowadzone. Warto pamiętać, że nie ma jednego rodzaju nadzoru sanitarnego – na potrzeby tego opracowania możemy wyróżnić kilka najważniejszych, które najczęściej spotyka się w sektorze medycznym.
Nadzór zapobiegawczy dotyczy nowo otwieranych placówek. Przed rozpoczęciem działalności inspektor sprawdza zgodność planu zagospodarowania z przepisami sanitarnymi oraz weryfikuje, czy oświetlenie, wyposażenie i inne elementy, uregulowane w tzw. sektorowych rozporządzeniach, spełniają podstawowe wymogi. Jednak często zapomina się, że w przypadku otwarcia nowego oddziału czy gabinetu w ramach istniejącej już placówki nadzór zapobiegawczy również będzie miał zastosowanie.
Kolejnym rodzajem jest nadzór epidemiologiczny, który ma zdecydowanie najbardziej medialny oddźwięk. Z pewnością każdemu kojarzą się krzykliwe nagłówki o placówkach, w których nikt nie myje rąk, szpitale nie radzą sobie z epidemiami, a odpady segregowane są przez personel medyczny. Można tego uniknąć poprzez dostosowanie się do pewnych wskazówek, które zostaną zaprezentowane w dalszej części artykułu.
[...]