Nowy pawilon kardiologiczny w Górnośląskim Centrum...- Strona 2 z 2 - dlaszpitali.pl

Nowy pawilon kardiologiczny w Górnośląskim Centrum Rehabilitacji „Repty” w Tarnowskich Górach

Komfortowe warunki

W nowym pawilonie znalazły się dwuosobowe sale chorych z sanitariatami, a ponadto: sale diagnostyczno-zabiegowe, sale intensywnego nadzoru, sale obserwacyjne, pracownie badań czynnościowych oraz sale konferencyjne. O komfort pacjentów zadbano m.in. poprzez stworzenie przestronnych pokoi wypoczynkowo-telewizyjnych, udostępnienie Internetu czy bliskość stołówki. Pawilon zawiera 170 łóżek, ze zwiększoną liczbą łóżek intensywnego nadzoru kardiologicznego – pięć stanowisk – oraz pięć stanowisk obserwacyjnych dla pacjentów z przejściowym pogorszeniem stanu zdrowia. Sale są dwuosobowe, a w każdej z nich znajduje się łazienka. Orientację w kondygnacjach ułatwia kolorystyka ścian. Sam budynek został wkomponowany w otaczający go park, który pełni także funkcje rehabilitacyjne. Warunki panujące w nowym budynku można określić jako hotelowe.

Kondygnacji w budynku jest sześć, w tym jedna podziemna. Cztery kondygnacje zajmują przede wszystkim pokoje pacjentów i gabinety diagnostyczne. Piąta kondygnacja została poświęcona na sale terapeutyczne i wykładowe przeznaczone do przeprowadzenia wszelkiego rodzaju szkoleń. W budynku mamy salę treningu rowerowego, pokoje socjalne dla pracowników i szatnię. W starej części budynku pozostawiliśmy część struktury terapeutyczno-diagnostycznejpowiedział Wiesław Rycerski. – Jest to największa inwestycja szpitala od lat siedemdziesiątych – dodał.

Nowoczesne wyposażenie

Budynek został oddany w stanie „pod klucz”, wraz z nowoczesnym wyposażeniem w postaci nowych łóżek, nowego sprzętu diagnostycznego oraz terapeutycznego. Budynek jako całość nie ma klimatyzacji ze względu na brak środków finansowych. Zastosowaliśmy oczywiście inne rozwiązania, które skutecznie ograniczają dopływ słońca.powiedział Rycerski.

Wyposażenie nowego pawilonu obejmuje, obok sprzętu rehabilitacyjnego, także szereg instalacji, źródeł zasilań rezerwowych, nowoczesny system telewizji szpitalnej czy instalacje związane z udostępnieniem pacjentom bezpłatnego Internetu. W budynku umiejscowiono także centralną tlenownię oraz stacje instalacji próżniowej i sprężonego powietrza. Zmodernizowano stację transformatorową oraz wykonano nowe zasilanie wodne i kanalizacyjne.

GCR „Repty” wciąż się rozwija i inwestuje w nowe technologie. Przykładowo, w pawilonie neurologicznym funkcjonują już pracownie wirtualnej rzeczywistości czy biofeedbacku.

Przeprowadziliśmy ankietę u pacjentów korzystających z nowego pawilonu, także tych, który mieli porównanie ze starszą częścią budynku. Dostaliśmy odpowiedzi potwierdzające zadowolenie z sal i sanitariatówpowiedział Wiesław Rycerski.

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.